Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου | Αγροτομουσείο Μυκόνου
Ο Μύλος αυτός, δεσπόζει πάνω από την Χώρα, προσφέροντας την καλύτερη θέα προς την δύση και την πόλη της Μυκόνου. Κτίσμα του 16ου αιώνα, πήρε το όνομα του από τον τελευταίο του μυλωνά Α. Μπόνη. Έχει περιέλθει στην Λαογραφική Συλλογή με το μηχανισμό του, τα εργαλεία και όλο τον εξοπλισμό του.
Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου, Μύλος του Μπόνη, Αγροτομουσείο Μυκόνου
15645
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15645,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-14.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Ο Μύλος του Μπόνη – Αγροτομουσείο, Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το σημείο όπου βρίσκεται το υπαίθριο αυτό μουσείο δεσπόζει πάνω από την Χώρα, προσφέροντας την καλύτερη θέα προς την δύση και το Αιγαίο πέλαγος.
Πρόκειται για λιθοδομή του 16ου αιώνα και οφείλει το όνομά του στο επώνυμο του τελευταίου του ιδιοκτήτη- μυλωνά Γεωργίου Μπόνη.
Έχει περιέλθει στην «Λαογραφική Συλλογή» με αγορά το 1962. Εκτίθεται ακόμη, ο μηχανισμός, τα εργαλεία και όλος ο εξοπλισμός του και μαζί με τα υπόλοιπα τριγύρω κτίσματά του, που σχετίζονται με αγροτικές εργασίες, αποτελεί ένα σύνολο υπαίθριου μουσείου (open-air museum), μοναδικού στο Αιγαίο.  Η παραγωγή του ψωμιού και του οίνου, θεμελιώδους και ανεκτίμητης αξίας αγαθά της προβιομηχανικής μεταποιητικής αλυσίδας και της καθημερινής ζωής του νησιώτη, γίνεται πλήρως αντιληπτή στο υπαίθριο αυτό μουσείο. Απαραίτητο συμπληρωματικό κτίσμα είναι το σπιτάκι του μυλωνά.

ΛΟΙΠΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ

Το αλώνι, ο ξυλόφουρνος, το πατητήρι, ο περιστεριώνας και το μαγγανοπήγαδο είναι μεταγενέστερα κτίσματα που προστέθηκαν σύμφωνα με το όραμα του ιδρυτή της «Λαογραφικής Συλλογής».
Έτσι, ο επισκέπτης αποκτά μία κατά το δυνατόν πληρέστερη εικόνα γύρω από την οργάνωση του «χωριού», δηλαδή της νησιωτικής αγροικίας, μίας εντελώς αυτόνομης οικονομικής μονάδας.
Αυτή ολοκληρώνεται από τις παρακείμενες δίδυμες εκκλησίες, τον Άγιο Αντώνιο και τον Άγιο Νικόλαο.

Laografiko-Sima

Eπικοινωνία, πληροφορίες, ξεναγήσεις

 

Μαριγούλα Αποστόλου, 6944201290

mykonosfolkloremuseum@gmail.com